Fast sparränta

Om du vill få en så hög sparränta som möjligt ska du spara på ett sparkonto som ger dig en fast sparränta. Det är nämligen så att de fasta sparräntorna brukar vara mycket högre än de rörliga och det beror på att du måste binda pengarna på sparkontot under en viss tid. Det här gör att inlåningsföretaget under bindningstiden kan placera dina pengar på ett sätt som gör att de växer ordentligt. Det kan handla om investeringar eller utlåning som ger en riktigt bra avkastning vilket i sin tur gör att de kan ge dig en ovanligt hög sparränta.

Högräntekonton med fast ränta

Om du sparar pengar på ett fasträntekonto hos din vanliga bank får du förmodligen en sparränta som är lägre än vad ett högräntekonto som har en rörlig sparränta har, men om du sparar på ett högräntekonto med fast sparränta får du en riktigt bra sparränta.

Idag finns det även högräntekonton med insättningsgaranti som ger dig en riktigt bra sparränta, men om du är lite vågad av dig kan du få så mycket som 10 % i sparränta om du sparar på ett fasträntekonto utan insättningsgaranti. Den enda nackdelen med sådana sparkonton är att du inte får någon ersättning om bolaget du sparar på skulle försättas i konkurs, men risken för att det skulle hända är förmodligen mindre än att du förlorar pengar på aktieplaceringar.

Så funkar ett fasträntekonto

  • Du måste låsa dina pengar på fasträntekontot under 3 mån, 6 mån, 1 år eller längre beroende på inlåningsföretag och dina egna önskemål.
  • Ju längre du låser dina sparpengar på sparkontot desto högre sparränta får du.
  • Du måste normalt sätta in minst 10 000 kr på kontot och om du sparar på ett sparkonto som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin brukar maxbeloppet vara på 50 000 kr.
  • Om du vill göra ett uttag i förtid får du betala en relativt hög avgift för det eller så sänks din sparränta.