Ränta på ränta

Ränta på ränta är ett fenomen som gör att vi småsparare tjänar ännu mer pengar på vårt sparande och våra sparräntor. Därför tycker vi på sparräntor24.se att det kan vara på sin plats att visa dig hur ränta på ränta egentligen fungerar.

Ränta på ränta – en enkel ekvation

Ränta på ränta-effekten gör att du inte bara får ränta på de pengar du sätter in på sparkontot utan även på de räntepengar du tjänar in. Här ska vi visa dig hur du mycket pengar du har på sparkontot efter 3 år om du sparar 100 000 kr på ett fasträntekonto som ger dig 5,37 % i sparränta. Observera denna ekvation bygger på att du får din ränta utbetald en gång om året, vilket är vanligast.

100 000 x 1,05373 = 116 991 kr.

Om du vill beräkna vad just du kommer att ha på ditt sparkonto efter att du även har fått ränta på ränta är det bara att ersätta vårt insättningsbelopp med det belopp du ska sätta in, ersätta procentsatsen och antal år.

Ränta på ränta på månadssparkonton

Det är lite klurigare att beräkna ränta på ränta när det gäller månadssparkonton eftersom du hela tiden sätter in nya sparpengar på kontot. I sådana fall är det bättre att du använder dig av en kalkylator på nätet som kan beräkna hur mycket du får i sparränta.